En LEVEnde festival

En LEVEnde festival

Lørdag 10. september er verdensdagen for selvmordsforebygging. Dagen er en Internasional markering, og en av organisasjonene som har vært mest aktive for å fremme dagen i Norge er LEVE - Landsforeningen for etterlatte etter selvmord. Foreningen arrangerte “En LEVEnde festival”, en festival på Rockheim i Trondheim. Vi i DEIA var så heldige å få lov til å stå på stand under festivalen.


Festivalen begynte med et foredrag fra Linn-Jeanethe Kyed, manusforfatteren bak suksesserien Rådebank. Serien viser et ekte og genuint bilde av rånermiljøet, og i sesong to setter Linn-Jeanethe søkelys på en pandemi det blir snakket for lite om - selvmord. Foredraget fokuserer på hvordan man kan prate om selvmord i media, uten å glorifisere det. Her kommer det frem at WHO kom med en ressurs for profesjonelle aktører i media, noe som viser til alvoret bak hvordan man fremstiller selvmord offentlig. I foredraget tar hun også opp viktig statistikk, som at selvmord er det som tar flest liv blant unge i Norden. Det er altså slik at selvmord er en mer vanlig dødsårsak blant oss unge enn blant annet kreft, trafikkulykker, overdoser osv. Det er også slik at 2 av 3 som begår selvmord, er menn - noe Linn-Jeanethe får frem i serien, og foredraget sitt. Jeg vet ikke hva man kan gjøre for å redusere problemet, men jeg tror genuint at å redusere stigmaet rundt mental helse vil ha en positiv effekt - og jeg håper at arbeidet vi gjør i DEIA gjør en, om ikke liten, så iallfall ikke ubetydelig forskjell. 

Fra foredraget til Linn-Jeanette Kyed. Bildet er tatt av Ida Rajamäki, Foto Rajamäki.

 


Det er også viktig at vi holder de folkevalgte ansvarlige. I 2020 kom regjeringen med en handlingsplan for forebygging av selvmord, og på lørdag ga de ut en oppdatering etter andre driftsår. Det gjør for interessant lesning, og jeg anbefaler alle å ta seg tid til å lese den, da det adresserer regjeringens arbeid med en viktig sak


Etter foredraget til Linn-Jeanette var det på tide med en paneldebatt, eller en panelsamtale, mellom Linn-Jeanette selv, tre av artistene som skulle delta senere på kvelden, Daniel Kvammen, Mustafa Hasan og Grim Pil. LEVEs egne Tore Hongshagen Kristoffersen er sistemann som deltok ii panelsamtalen. Det ble pratet om følelser, og hvor unaturlig det kunne være å prate om følelser. Deltakerne skrøt av hverandre, og stilte genuine spørsmål om hvordan man hadde det med seg selv.. Det hele ble en hyggelig seanse for seerne, og for deltakerne virket det som. 

Bilde fra panelsamtalen med Linn-Jeanethe Kyed, Daniel Kvammen, Mustafa Hasan, Grim Pil og Tore Hongshagen Kristoffersen. Bildet er tatt av Ida RajaMäki, Foto Rajamäki.

 


Deretter var det en pause, der publikum kunne besøke stands fra Kirkens SOS, RVTS (ressurssenter om vold, traumatisk stress og selvmordsforebygging) Midt, VIVAT selvmordsforebygging, ROS (rådgivning om spiseforstyrrelser), LEVE Sør-Trøndelag og oss i DEIA. Vi opplevde god respons fra deltakerne på festivalen, og hadde flere fine samtaler med de som var nysgjerrige nok til å komme bort. 

Bendik og Sebastian på standen vår. Bildet er tatt av Ida Rajmäki, Foto Rajamäki

 

Som en avslutning på nyhetsbrevet ønsker jeg å takke LEVE for at vi fikk delta på arrangementet, og for det viktige arbeidet de gjør. For noen som er etterlatte er samholdet og støtten LEVE sørger for utrolig viktig. For de som ønsker å støtte LEVE, anbefaler jeg å se på siden til deres aktuelle fylkeslag for kontonummer man kan donere til, eller hvordan man ønsker å donere sin grasrotandel til LEVE.

Vennlig hilsen,
Bendik Haugen

Et par kilder for de interesserte:

https://apps.who.int/iris/handle/10665/258814

https://www.fhi.no/nyheter/2016/selvmord-tar-flest-unge-liv-i-norde/

https://www.regjeringen.no/contentassets/3ca981a7408c4491a67a77f85d469e89/arsrapport-etter-andre-driftsar-for-handlingsplan-for-forebygging-av-selvmord-2020-2025-ingen-a-miste-.pdf

Tilbake til bloggen

1 kommentar

Ved å arrangere en festival på Rockheim i Trondheim, skaper LEVE en plattform for å fremme åpenhet, støtte og fellesskap. Verdensdagen for selvmordsforebygging minner oss om hvor viktig det er å bygge et samfunn som ivaretar mental helse og støtter etterlatte. Festivalen viser hvordan kultur og opplysning kan kombineres for å gjøre en forskjell i menneskers liv. Visit us Telkom University Jakarta

Khairun Nisa

Legg igjen en kommentar